Citrullus lanatus - Watermeloen - Janosik

€ 1,75*

Aantal gram
Productnummer: 47330.1
Product informatie "Citrullus lanatus - Watermeloen - Janosik"

Janosik is een effen donker groene watermeloen met knapperig geel vruchtvlees. Deze variëteit komt van oorsprong uit Polen en is een  grotere vrucht dan ‘Petite Yellow’. Deze wat meer eivormige vruchten worden ongeveer 5 kilo en zijn iets zoeter van smaak dan de vruchten van zijn kleinere neefje. Doordat de vruchten vrij zwaar zijn, kun je er ook voor kiezen om dit soort vlak te telen. Laat je ze wel omhoog groeien, zorg dan voor een goede ondersteuning van de vruchten. Al met al is Janosik een populaire watermeloen die het, zeker met de steeds warmere zomers, goed zal doen in ons klimaat.

Een watermeloen heeft veel warmte en licht nodig om te groeien. Daarom kun je ze het beste in een verwarmde kas zaaien. Dit kan vanaf maart tot half mei. Zorg er voor dat de bodemtemperatuur op zaaidiepte tussen 22 en 25°C is. De nacht temperatuur mag echt niet lager zijn dan 15°C.

Leg de zaden, het liefst in potjes, op 1 cm diepte in vocht vasthoudende grond.  Houd de grond iets vochtig. Let er op dat je de aarde niet te nat maakt want dan zullen de zaden gaan rotten. Pas als de kiemplantjes naast hun eerste twee blaadjes, nóg twee tot drie blaadjes hebben gevormd, kun je ze verplanten. Houd een plantafstand van ongeveer 60 cm aan. Voor de kleinere soorten , van ongeveer 1 tot 1,5 kilo, kun je in de kas alvast draad spannen of een rek van bamboe stokken maken zodat je de planten daar langs kunt laten groeien.  De planten klimmen niet vanzelf. Je zult ze wat meer moeten helpen. De zwaarder soorten kun je beter laten kruipen (vlakteteelt). Zorg dan wel voor voldoende ruimte.

Watermeloenen hoef je niet te snoeien. De planten worden ook niet zo groot als die van de andere meloen soorten. Let er wel op dat de planten niet teveel door en over elkaar gaan groeien.  Zorg dat overdag bijen en hommels naar binnen kunnen zodat de bloemen worden bestoven. Anders zullen er geen meloenen aan de planten komen. Zoals gezegd houden watermeloenen van vochtvasthoudende grond, maar zorg er wel voor dat het overtollige water weg kan. Door kletsnatte grond zullen de wortels gaan rotten. Om de grond luchtig te maken kun je er compost doorheen spitten. Vermijd met water geven zoveel mogelijk dat er water op de bladeren komt om ziektes te voorkomen. Bemest de planten niet veel en gebruik geen bemesting waar een hoog gehalte aan stikstof in zit. De plant zal dan veel blad en stelen ontwikkelen en dat gaat ten koste van de vruchtvorming.

 Het is lastig om te bepalen wanneer een watermeloen rijp is.  Je kunt het aan de vrucht namelijk niet zien.  Je kunt het wel horen. Als je zachtjes klopt, hoor je verschil tussen een rijpe en nog niet rijpe watermeloen. Misschien duurt het even voordat je het verschil hoort, maar een rijpe watermeloen geeft een soort dof , hol geluid. Probeer het maar eens uit in de supermarkt. Een kleine vuistregel, is dat je na het uitplanten van je kiemplantjes ongeveer 8 weken erna  rijpe vruchten zou kunnen plukken. Met dat in je achterhoofd en een goed getraind gehoor, moet het toch lukken! Maar geen nood, in tegenstelling tot de andere meloen soorten, watermeloenen rijpen nog na als ze geplukt zijn en zijn ze langer houdbaar.
Behandeling: Onbehandeld
Eetbaar: Ja
Groeiperiode: 40 - 85 dagen
Groeiwijze: R - Rankend
Latijnse naam: Citrullus lanatus
Standplaats: Zon
Zaaitijd onder glas: April, Mei