Binnen enkele werkdagen in huis
Lieferung innerhalb weniger Arbeitstage
Gratis verzending vanaf €50,00
Versandkostenfrei ab Bestellwert € 50,-
Ruim en divers assortiment
Große und vielfältige Auswahl

Solanum tuberosum - Pootaardappelen - Violetta

€ 4,99*

Dit product is voor nu helaas uitverkocht.

Aantal gram
  • Binnen enkele werkdagen in huis
    Lieferung innerhalb weniger Arbeitstage
  • Gratis verzending vanaf €50,00
    Versandkostenfrei ab Bestellwert € 50,-
  • Ruim en divers assortiment
    Große und vielfältige Auswahl
Alles op een rijtje
Productnummer:
18160.1000
Behandeling
Onbehandeld
Latijnse naam
Solanum tuberosum
Product informatie

Het leuke van zelf aardappels kweken is dat je ook eens een ras kunt proberen die je niet of nauwelijks in de winkel tegen komt.... Violetta is er daar ééntje van. Dit ras wordt in Nederland ook wel Truffelaardappel genoemd. Het is een middel vroege, redelijk vast kokende aardappel met een gladde, bijna zwarte schil. Het "vruchtvlees" is paars met kleine witte adertjes. De aardappel heeft een aangenaam aardse, haast nootachtige smaak. Violetta is geschikt om te koken en te bakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van paarse aardappelpuree of paarse Gnocci? ....Paarse frietjes...ook leuk! Dit is trouwens echt zo'n aardappeltje die je heel goed in Paul Potato (90880) kunt kweken! Kijk maar eens of dat iets voor je is....

Nog even dit: We raden je aan om dit ras te laten voorkiemen en Violetta is goed bestand tegen Phytophtora. In een zakje zitten ca 10 pootaardappeltjes.

 Voorkiemen doe je zo: Leg de aardappeltjes met voldoende tussen ruimte naast elkaar op bijvoorbeeld een grote zaaitray of zet ze in een eierdoosje en laat ze een paar weken bij zo'n 10 °C op lichte plek staan. Je zult zien dat er dan allemaal korte, gedrongen scheutjes ontstaan. Zet ze liever niet in een donkere en warmere ruimte omdat dan de scheutjes te lang en slap worden. Dat kost de pootaardappel te veel energie en te lange scheuten zullen afbreken bij het poten.

Wanneer je gaat poten, ligt helemaal aan het type aardappel dat je hebt uitgekozen. Je hebt namelijk voor ieder type een ander pootmoment. Je zou de volgende richtlijnen aan kunnen houden: Poot vroege rassen begin maart - half april, middelvroege rassen half maart - eind april en de latere soorten begin april - eind mei. Denk eraan dat het richtlijnen zijn en houd altijd rekening met weersinvloeden. Ga bijvoorbeeld niet begin maart poten als het vriest. Wacht dan liever nog even.

Kies een standplaats in de zon of half schaduw. Poot je aardappeltjes in goed losgewerkte, (met compost) bemeste grond. Maak rijen met pootgaten van ongeveer 10 cm diep. Zorg bij vroege en middelvroege rassen voor een plantafstand van zo'n 50 cm en bij latere rassen voor zo'n 60-70 cm. Leg in ieder gat een aardappeltje en let erop dat de beste scheutjes naar boven 'kijken'. Vul de gaten weer met aarde, druk het voorzichtig iets aan en geef als de grond erg droog is water. Zorg dat je steeds het onkruid weghaalt en als de planten goed aan de groei zijn, bemest je de grond nog een keer. Dat kan met compost, verteerde stalmest of een mestkorrel. Kies in ieder geval voor bemesting met een hoog kaliumgehalte en een laag stikstofgehalte.

 Het oogstmoment ligt aan het type aardappel dat je hebt geplant en aan de weersomstandigheden tijdens de groei. Maar ook daar zijn richtlijnen voor die je kunt aanhouden: Vroege rassen kun je oogsten na ca. 90 dagen, middelvroege rassen na ca. 100 dagen en de latere rassen na ongeveer 120 dagen. Kijk ook goed naar de plant. Voor vroege rassen geldt dat je kunt oogsten als de plant volgroeit is en het blad er nog goed uitziet. Middelvroege en latere rassen ga je oogsten als het blad is verdord.