Binnen enkele werkdagen in huis
Lieferung innerhalb weniger Arbeitstage
Gratis verzending vanaf €50,00
Versandkostenfrei ab Bestellwert € 50,-
Ruim en divers assortiment
Große und vielfältige Auswahl

Lunaria annua - Judaspenning

€ 2,25*

Aantal gram
  • Binnen enkele werkdagen in huis
    Lieferung innerhalb weniger Arbeitstage
  • Gratis verzending vanaf €50,00
    Versandkostenfrei ab Bestellwert € 50,-
  • Ruim en divers assortiment
    Große und vielfältige Auswahl
Alles op een rijtje
Productnummer:
62299.2
Behandeling
Onbehandeld
Geschikt voor de pluktuin
Ja
Hoogte
75 - 100 cm
Standplaats
Zon
Zaaitijd in vollegrond
Mei, Juni
Zaaitijd onder glas
Maart, April, Mei
Aantal zaden/gram
± 45 zaden
Product informatie
Lunaria is er wit- en paarsbloeiend. De Judaspenning die je hier ziet is de meest voorkomende paarse. Het wordt door de meeste mensen niet voor de bloemen gezaaid maar voor de mooie zaaddozen. Eigenlijk zijn het geen 'dozen' maar lijken ze met hun platte ovaal-ronde vorm meer op een penning. ...Tsja, 'what's in a name'... Wist je trouwens dat Judaspenning een waardplant van het Koolwitje is? 

Als de zaden rijp zijn, springen de zaaddozen open. Dan kun je de vliesjes eraf peuteren en zie je de mooie zilverwitte binnenkant. Die kun je heel goed in droogboeketten of droogbloemwerk verwerken. Maak maar eens een krans op met alleen maar korte toefjes gedroogde Judaspenning. Niet alleen leuk om te doen, het ziet er mooi uit en blijft tot vervelens toe goed! Om je krans een tweede leven te geven, steek je er zo tegen kerst, sneeuwwitte kerstballetjes tussen en drapeer je er van die hele kleine ledlampjes tussen. Echt wel leuk!

Lunaria is een tweejarige plant van zo'n 90 cm hoog die je kunt voorzaaien én direct in de volle grond kunt zaaien. Normaal gesproken bloeit Lunaria in het tweede jaar maar bij voorzaaien heb je kans dat ze in het eerste jaar al gaan bloeien. 

Voorzaaien doe je in maart bij een temperatuur van 15ºC. Plant de plantjes april-mei uit in voedselrijke, vochtige grond, op een plaats in de schaduw of halfschaduw. 

Direct in de volle grond zaaien kan het beste in juni-juli. Dan zullen de planten eerst alleen gaan groeien en bloeien ze het jaar erna. Zo doet de plant het zelf in de natuur ook. Wil je liever niet dat het zichzelf uitzaait? Knip dan de stelen af voordat de zaaddozen open springen. Je kunt ze dan nog goed als snijbloem op de vaas zetten terwijl de zaden doorgaan met rijpen.