Binnen enkele werkdagen in huis
Lieferung innerhalb weniger Arbeitstage
Gratis verzending vanaf €50,00
Versandkostenfrei ab Bestellwert € 50,-
Ruim en divers assortiment
Große und vielfältige Auswahl

Lagenaria sic. - Fleskalebas - Xiaohulu

€ 22,50*

Aantal zaden
  • Binnen enkele werkdagen in huis
    Lieferung innerhalb weniger Arbeitstage
  • Gratis verzending vanaf €50,00
    Versandkostenfrei ab Bestellwert € 50,-
  • Ruim en divers assortiment
    Große und vielfältige Auswahl
Alles op een rijtje
Productnummer:
40485.250
Behandeling
Puur Natuur
Eetbaar
Nee
Groeiperiode
110 - 120 dagen
Groeiwijze
V - Sterk rankend
Oogsttijd
Augustus, September, Oktober
Standplaats
Zon
Vruchtgrootte
0 - 10 cm
Vruchtkleur
Groen
Zaaitijd onder glas
Februari, Maart, April
Product informatie
Xiaohulu is een groen, slank fleskalebasje van ongeveer 25 cm lang. Hij groeit net als alle Lagenaria's aan sterk rankende planten die je het beste langs bijvoorbeeld draad of een net omhoog kunt laten groeien. De vruchten kunnen dan vrij hangen zodat ze het lang gerekte modelletje krijgen die zo herkenbaar is voor Xiaohulu. Op de eerste foto zie je planten die het erg naar hun zin hebben in de kas. Ze zitten vol jonge vruchtjes! 

Je kunt de vruchten heel makkelijk drogen. Na het oogsten zie je na een tijd dat de vrucht langzaam bruin wordt en dat er schimmel op de buitenkant van de vrucht komt. Schrik niet want dat is het startsein van het droogproces. Het vocht dat in de vrucht zit komt naar buiten. Veeg het steeds voorzichtig met een droge doek weg en laat de Fleskalebasjes in een droge, goed geventileerde ruimte staan. Na een paar maanden is de vrucht helemaal bruin en kun je, als je hem schud, de zaadjes horen rammelen. Dat is het teken dat de vrucht ook van binnen helemaal gedroogd is. Eenmaal goed gedroogd kun je ze jaren lang bewaren!

Goed om te weten: Je kunt aan de vruchten heel makkelijk zien wanneer je ze kunt oogsten. Tijdens de ontwikkeling van de fleskalebassen zie je dat er vanaf het begin hele fijne witte haartjes op de schil zitten. Pas als die haartjes eraf zijn gevallen, is de vrucht rijp genoeg om te oogsten. Haal je de vrucht al eerder van de plant, dan zal hij snel gaan rotten.

Lagenaria's gedijen het beste in een koude kas of tunnelkas maar als het weer mee zit, lukt het ook om ze buiten te kweken. Kweek je ze in de kas, zorg dan wel dat je de ramen open zet zodat de bloemen bestoven kunnen worden door onze nuttige vriendjes. Anders krijg je geen vruchten aan de planten.

Tip: Omdat dit zaad een harde zaadhuid heeft, raden we aan om ze een nacht in lauw water te wellen.

Zaai ze voor in een kweekbakje of verwarmde kas. Let er op dat de bodem op het moment van zaaien én de daarop volgende week, dag en nacht op zaaidiepte een constante temperatuur van 22° C heeft zodat het kiemingsproces vlot verloopt en het zaad niet wordt aangetast door schimmels en bacteriën.

F
leskalebassen zijn niet eetbaar.