Binnen enkele werkdagen in huis
Gratis verzending vanaf €50,00
Ruim en divers assortiment

Ontdek hoe je een effectief teeltplan maakt voor je moestuin: Tips en stappen voor een succesvolle oogst

Waar moet ik eigenlijk aan denken bij het maken van een teeltplan?

Een teeltplan is een heel handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je een goede oogst uit je moestuin haalt. Zo’n schema helpt je bij het plannen van welke gewassen je wilt verbouwen, waar je ze het beste kunt plaatsen en wanneer je ze kunt gaan zaaien. We hebben een paar belangrijke stappen voor je op een rijtje gezet:

  • Begin eerst eens met het analyseren van je moestuin. Ga bijhouden wanneer en welke delen van je tuin worden blootgesteld aan de zon, onderzoek de kwaliteit van de bodem en hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt. Kijk ook goed of er bijvoorbeeld bomen naast je moestuin staan die voor schaduw zorgen en wanneer die schaduw op je tuin valt.
  • Bepaal je doelstellingen. Wil je voornamelijk gaan kweken voor eigen consumptie, of wil je ook delen van je oogst gaan verkopen? Het bepalen van je doelen kan je helpen bij het kiezen van de gewassen en het bepalen van de hoeveelheid zaden die je nodig hebt.
  • Kies je groenten op basis van je doelen, de beschikbare ruimte, de bodem omstandigheden en het lokale klimaat. Denk goed aan de behoeften van je gewassen, zoals zonlicht, water en voedingstoffen en bepaal aan de hand daarvan welke soorten bij elkaar passen. Het is de kunst om de gewassen zo te combineren dat je optimaal gebruik maakt van je ruimte. Zo kun je in een kleine tuin, heel handig gebruik maken van verticaal tuinieren. Even een voorbeeld: Pompoenen hebben zon nodig om te rijpen. Leid de planten langs een schuin staand rek of pallet zodat ze volop van de zon gebruik kunnen maken. Je kunt dan in de schaduw van dat rek een gewas laten groeien dat graag in de schaduw staat. Bijvoorbeeld sla.
  • Maak een plattegrond van je moestuin en plan de indeling. Houd rekening met de groeiwijze en grootte van elke plant zodat je genoeg ruimte tussen de rijen en planten laat. Kies groenten met vergelijkbare behoeften en complementaire groeipatronen. Vergeet niet om wisselteelt toe te passen als je al eerder op dit stuk grond groenten hebt gekweekt. Wil je meer over wisselteelt of gewasrotatie weten? We hebben over dit onderwerp een aparte blog geschreven.
  • Bepaal de zaai- en plantdata van je gewassen op basis van het klimaat in je eigen regio en de groeicycli van de planten. Kijk bijvoorbeeld ook op lokale tuinkalenders of ga eens te rade bij ervaren tuinders bij jou in de buurt. Het plannen van zaai- en plantdata zorgt ervoor dat je groenten op het juiste moment oogst klaar zijn.

Tot slot nog even dit: Vergeet niet dat een teeltplan een leidraad is die je wat houvast geeft. Voor een groot gedeelte ben je voor een goede oogst afhankelijk van het weer. Zie het als teamwork: Samen met jouw toewijding, goede grond en de juiste groeiomstandigheden zul je optimaal kunnen genieten van je eigen verse groenten en kruiden.