Binnen enkele werkdagen in huis
Lieferung innerhalb weniger Arbeitstage
Gratis verzending vanaf €50,00
Versandkostenfrei ab Bestellwert € 50,-
Ruim en divers assortiment
Große und vielfältige Auswahl

Ontdek de smaak van herfstgroenten: oogsten en bewaren van je eigen kweek

In de herfst en de winter kun je nog steeds een smakelijke oogst van je zelf gekweekte groenten hebben, zelfs als het buiten koud is. Vaak zijn ze zelfs lekkerder als je ze in het najaar oogst. Waarschijnlijk weet je er zelf meteen een paar op te noemen en zitten daar de Spruitjes en Boerenkool bij. Andere geschikte soorten voor de herfst die wel weet zijn Koolrabi en bijvoorbeeld Bietjes en Prei. Maar er zijn ook bladgroenten die geschikt zijn voor het najaar. Wat denk je van Spinazie, Raapsteel en Snijbiet? Ze kunnen goed omgaan met lage temperaturen en krijgen zelfs meer smaak als je ze later in het jaar oogst. Maar ook wortelgewassen zoals Pastinaak, (Winter)wortel, Radijsjes en Bietjes kunnen goed in de herfst worden geoogst. Even een leuk weetje tussendoor: Omdat Winterwortel en Pastinaak een laag vochtgehalte hebben, zijn ze net als de aardappel geschikt om in te kuilen. Wil je weten hoe je het inkuilen gaat? Lees dan onze blog over inkuilen.

Misschien heb je wel eens gehoord van Topinamboer? Het is een gewas dat van oorsprong uit Noord Amerika komt en hier niet erg bekend is. In Nederland heet het Aardpeer. Aardpeer is een knolgewas waarvan je in de zomer al kunt genieten. Een beetje voorpret dus! De plant kan wel 2,5 meter hoog worden en bloeit in de zomer met mooie gele bloemen die lijken op kleine Zonnebloemen. Dat is ook geen toeval want het is een plant uit de zonnebloemfamilie. (Asteraceae) De plant sterft tussen september en november af en zodra de stengels beginnen te verkleuren, kun je beginnen met oogsten. Oogst ze voorzichtig want de knolletjes zijn gevoelig voor beschadigingen. Als je van plan bent ze te gaan bewaren, is beter om ze niet te wassen. Maak ze pas schoon als je ze gaat eten. Zo blijven ze langer goed. Bewaar ze op een donkere, koele en vochtvrije plaats. Maar… je kunt er ook voor kiezen om de knolletjes in de winter gewoon in de grond te laten zitten. Dan graaf je er een paar op als je ze wil gaan eten. Dit kun je trouwens ook doen bij pastinaak en winterpeen. De smaak wordt er zelfs beter van! Zorg er wel voor dat je ze vóór de lente allemaal hebt geoogst. Anders beginnen de knollen opnieuw te groeien en komen er nieuwe scheuten uit de grond. Ook worden oude knollen taai en minder smakelijk als ze te lang in de grond blijven zitten.

Het kweken van groenten in de herfst vraagt wel wat extra aandacht omdat je groeiende gewas wat meer bescherming tegen kou en vorst nodig heeft. Maar met de juiste planning en zorg kun je zelfs nog tot laat in de herfst oogsten.