Binnen enkele werkdagen in huis
Gratis verzending vanaf €50,00
Ruim en divers assortiment

Hoe maak je zelf een bloemenpers? Stapsgewijze handleiding en tips!

Vind je het leuk om zelf wenskaarten of schilderijtjes te maken? Misschien wil je een herbarium maken of fotolijstjes opleuken met gedroogde bloemetjes. Dan is het drogen met een bloemenpers heel geschikt. Je kunt zo’n pers kant en klaar in de winkel kopen, maar je kunt hem ook heel makkelijk zelf maken!

Dit heb je nodig:
  • Twee even grote plankjes van ca. 5mm dik.
  • Vellen absorberend papier zoals vloeipapier of keukenpapier. Als er maar geen inkt of chemicaliën in zitten omdat die de kleur van de bloemen aantasten.
  • Stukken dun karton óf dunne plaatjes ongelakt hout om tussen de vellen papier te leggen.
  • Vier lange bouten en vier vleugelmoeren.
  • Boormachine, een schaar en eventueel een (decoupeer)zaag.

Zo ga je te werk:

Bepaal de grootte van je pers. Misschien moet je even met de (decoupeer)zaag aan de slag om je plankjes op de gewenste maat te zagen… Boor in iedere hoek van beide plankjes van 5mm dik, op gelijke afstand een gat en steek in de onderste plank van onderaf in ieder gat een lange bout. Knip van het karton en het absorberende papier, vellen die iets kleiner zijn dan de plankjes. Ze moeten tussen de bouten passen. (Gebruik je in plaats van karton dunne plaatjes hout, dan moet je misschien weer even zagen) Met de vier vleugelmoeren kun je de pers straks stevig sluiten.

Nu kun je bloemen gaan uitzoeken.

Pluk de bloemen die wel volgroeid zijn maar nog net niet helemaal in bloei staan. Je kunt alleen de bloemen afknippen maar je kunt er ook een stukje van de steel met een blaadje aan laten zitten. Net wat je leuk vindt en wat je ermee gaat doen. Let er goed op dat de bloemen niet nat zijn. Zorg dus dat er geen dauw of regenwater op zit want natte bloemen gaan verschimmelen. Eigenlijk kun je veel soorten heel makkelijk in de pers drogen.

Even een paar voorbeelden van bloemen die je kunt kiezen: bijvoorbeeld Viooltjes, Cosmea, Akelei, Klaproos, Salvia horminum en de bloempjes van de Ridderspoor zijn geschikt. Maar je kunt ook blad van bijvoorbeeld een varen drogen of fijne siergrasjes zoals Fontaine. Leuk even wat groens tussen de bloemen van je kaart…. De dikkere, gevulde bloemen zoals bijvoorbeeld Goudsbloem of Duifkruid doen er iets langer over om te drogen, maar kunnen ook zeker wel in je pers!

Leg op de onderste plank van je pers een stuk karton en leg daar een vel van het absorberende papier op. (Gebruik je in plaats van karton, dunne plaatjes hout dan begin je met absorberend papier.) Plaats nu voorzichtig een paar bloemen op het papier en leg ze zo neer dat ze elkaar niet raken als je de pers dichtdraait. Kijk ook goed hoe de bloemen liggen. Schik ze op een manier die jij mooi vindt want je kunt ze na het drogen niet meer anders vormen. Als je tevreden bent, leg je er een vel papier op en daarna een stuk karton of houten plaatje. Dan volgt er weer een vel absorberend papier en daar leg je dan opnieuw een paar bloemen op. Dan weer karton of een houten plaatje. Zo ga je door totdat je genoeg bloemen in de pers hebt gedaan. Je eindigt met een vel absorberend papier. Dan leg je het andere plankje met de gaten bovenop de pers. Als het goed is gaan de bouten door de gaten en kun je de bloemenpers stevig sluiten met de vleugelmoeren. Zet je bloemenpers op een droge, warme en goed geventileerde plaats. Bijvoorbeeld op de vensterbank.

Laat de bloemen een paar weken onder druk staan totdat de bloemen volledig zijn gedroogd. Het kan variëren hoe lang het duurt, het is afhankelijk van het vochtgehalte van de bloemen en de omgevingsomstandigheden. Als je bloemen volledig gedroogd zijn, kun je ze heel voorzichtig van het papier halen en gaan verwerken.