Waarom zijn de bijen toch zo belangrijk ?
Waarom zijn de bijen toch zo belangrijk ?
Om daar antwoord op te krijgen zul je eerst wat meer moeten weten over de voortplanting van planten. Biologie dus! Als je op school een klein beetje hebt opgelet, zul je het belangrijkste al weten maar even de uitleg in een notendop:
Om vruchten of zaden te krijgen moeten de bloemen van de planten bestoven worden. Er wordt dan stuifmeel van de meeldraden overgebracht naar de stamper. Dat kan op verschillende manieren: Je hebt soorten die door de wind worden bestoven. De wind zorgt in het voorjaar dat het stuifmeel van de ene naar de andere bloem wordt overgedragen. De bloemen zijn meestal groen en klein en worden ook wel windbloemen genoemd. Een goed voorbeeld hiervan zijn Grassen, sommige boomsoorten en Coniferen. Maar ook Mais is er een goed voorbeeld van. Dan heb je ook de zelfbestuivers. Hier wordt het stuifmeel in dezelfde bloem op de stempel overgebracht. Dat is bijvoorbeeld bij sla en spinazie het geval MAAR… dat gebeurd alleen “vanzelf” als je buiten teelt. Ook in dit geval speelt de wind een rol.
Nu komen de bijen om de hoek kijken. Omdat het in de kas niet waait worden vaak bijenvolkjes maar ook hommels ingezet om te helpen bij de bestuiving. Je kunt het ook zelf doen hoor maar dan zul je met een zacht kwastje iedere bloem langs moeten gaan. Het is maar waar je je tijd aan wil besteden, maar dat terzijde. Bijen en hommels bestuiven de bloemen grondiger dan de wind kan doen. Vandaar dat telers vaak de hulp inroepen van een imker met een paar bijenvolkjes. Het antwoord op de vraag is dus: Deze nuttige vriendjes zorgen ervoor dat de bloemen zowel buiten als in de kas grondiger worden bestoven waardoor je een dus betere oogst krijgt.